Koulutus

Hyvinvointia haistellen

Eläinkoulutus Linnea Skogberg on hajutyöskentelyyn erikoistunut koirakoulu. Hajutyöskentelyn avulla voimme opettaa koiralle varsinaisen haistelu- ja etsintätyön lisäksi useita taitoja, kuten rauhoittumista, keskittymistä, kontaktia ohjaajaan, arjen hallintaa ja yhteistyötä. Hajutyöskentely kattaa useita eri lajeja, joissa kaikissa tärkein elementti on koiran hajuaisti. 

Miksi koirat haistelevat?

Koirat haistelevat koska se on havainnollisesti merkityksellistä käyttäytymistä. Koira on suunniteltu ottamaan informaatiota vastaan haistelemalla. Koiran tärkein aistihan on hajuaisti. Säännöllinen haisteluharjoittelu tekee koirista optimistisempia. Nuuskiminen vapauttaa mielihyvähormoneja, jotka tunnetaan nimellä dopamiini, oksitosiini, serotoniini ja endorfiinit.

Mitä eroa on sitten haistelemisella ja hajutyöskentelyllä? Haisteleminen on ilman hengittämistä nenän kautta hajujen havaitsemiseksi. Se on luonnollista käyttäytymistä, jolla koira tutkii ympäristöään ja kommunikoi muiden koirien kanssa. Hajutyöskentely on koulutustoiminta, jossa koira opetetaan käyttämään hajuaistiaan tietyn hajun löytämiseksi. 

Hajutyöskentelyä pennulle

Koirat syntyvät kuuroina ja sokeina, jota he ovat kahden ensimmäisen elinviikkonsa ajan. Hajuaisti sen sijaan on niiden käytössä jo ensimmäisestä päivästä lähtien. Koira käyttää hajuaistiaan ympäristön tutkimiseen. Pennun tarve tutkia ympäristöä on suuri ja haistelemisen mahdollistaminen stimuloi koiran hermostoa tehokkaasti.

Koirilla on syntyessään olemassa metsästyskäyttäytymisketju. Oli koira jalostettu metsästyskoiraksi tai seurakoiraksi, on metsästyskäyttäytymisketju olemassa. Haisteleminen liittyy metsästyskäyttäytymiseen siten, että koiran haistelee löytääkseen ruokaa, saaliin, mahdollisia parittelukumppaneita tai mahdollisia uhkia. Kun saalis on paikallistettu, alkaa jahtaaminen, jonka laukaisee saaliin näkeminen ja sen liike.

Koiran saatua saalis kiinni on tappopurennan aika. Pennun muuttaessa uuteen kotiin se alkaa käyttämään hampaitaan. Käytös liittyy hampaiden vaihtumisesta johtuvasta kutiamisesta, mutta myös saalistuskäyttäytymisen harjoittelemisesta. Pennut myös usein tykkäävät esimerkiksi likaisista sukista (etenkin, jos ne ovat jaloissa, jotka liikkuvat), sillä niissä on koiraa kiinnostavia feromoneja. Lopuksi, kun saalis on tapettu, on syömisen aika. Pentu, joka silppuaa pehmolelut tai pahvilaatikoita, harjoittelee luultavasti saaliin raatelemista. 

Koska koiramme elävät kotiolosuhteissa, emme voi tarjota niille luonnollista metsästyskäyttäytymistä – ainakaan suurimmalle osalle. Metsästyskäyttäytymisen tärkeimmät osat liittyvät saaliin etsimiseen ja syömiseen. Nämä osat rentouttavat koiraa ja edistävät sen hyvinvointia. Saaliin jahtaaminen ja tappopurenta kiihdyttävät eläintä ja nostavat sen stressitasoja. Luonnoneläimet käyttävät suurimman osan ajastaan saaliin etsimiseen ja syömiseen, sillä jahtaaminen ja tappaminen ovat kuormittavia ja stressaavia ja niitä on parempi tehdä vain tarpeen vaatiessa. 

Hajutyöskentely pennuille koostuu haistelutehtävistä, jotka rauhoittavat sitä ja stimuloivat aivoja terveellisellä tavalla. Harjoitusten ohella opetamme pennulle mm. malttia, yhteistyötä ohjaajan kanssa, odottamista, luvan saamista ja hihnakäytöstä. 

Hajutyöskentelyä nuorille koirille (teinikoirat)

Koiran elämän teinivaihe on luultavasti kaikkien koiranomistajien vaikein ajanjakso. Koiran murrosikä alkaa 6-12 kuukauden iässä ja päättyy 18-24 kuukauden iässä. Tämä merkitsee hetkeä, jolloin koira muuttuu pennusta aikuiseksi. Tänä aikana tapahtuu dramaattisia hormonimuutoksia ja aivoissa uudelleenjärjestelyä.

Teinikoira ei välttämättä ole enää epäröivä ulkomaailmassa. Sillä on suurempi tarve tutkia maailmaa laajemmin, kuin mitä pentuaikana on liikuttu. Jotkut koirat kehittävät tässä iässä haastavia käytöksiä, kuten turhautumista, reaktiivisuutta ja muistamiseen liittyviä haasteita. Ne etsivät aktiivisesti tekemistä ja asioita, joihin liittyy metsästyskäyttäytyminen. Tässä iässä olisi hyvä antaa koiralle jotain tekemistä, mikä on stimuloivaa ja hauskaa. Tärkeää on opettaa nuori koira olemaan rauhallinen jännittävissä tilanteissa. Hajutyöskentely onkin tähän oiva ratkaisu - sitä nämä nuoret koirat tarvitsevat. Se on palkitsevaa, rauhoittavaa ja erittäin stimuloivaa.

Nuoren koiran kanssa elämä voi tuntua siltä, että energiaa on jatkuvasti. Energian "polttaminen" juoksuttamalla koiraa voi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta itse asiassa kiihkeä tekeminen saattaa vain lisätä kiihkeää olotilaa. Keho ehkä väsyy, mutta mieli ei. Lisäksi vapaana juokseminen vähentää ohjaajan ja koiran yhteenkuuluvuutta, mitä olisi tässä iässä tärkeä rakentaa ja pitää yllä.

Hajutyöskentely on erinomainen vaihtoehto teinikoiran taltuttamiseksi. Koiran hajujärjestelmä (nenä ja aivot) tekee töitä hajutyöskentelyn aikana ja mitä kovemmin koira tekee töitä, nousee hengitystiheys jopa 140 kertaan minuutissa. Mikä onkaan tehokkaampi keino rauhoittaa teinikoiraa, kuin hajutyöskentely.

Hajutyöskentelyä seniorikoirille

Ikääntyessään on hyvä pysyä aktiivisena. Tämä koskee sekä ihmisiä, että koiria. Vanhoille koirille voi, ihmistenkin tavoin, tulla ikääntymisen myötä erilaisia kiputiloja tai vaivoja. Ne on tietysti ensin tärkeä hoitaa eläinlääkärillä. Seniorikoiran aktivoiminen on tärkeää, sillä muuten koira voi masentua ja henkinen hyvinvointi kärsii.

Mikä olisi siis parempaa aktivointia seniorikoiralle kuin hajutyöskentely. Hajutyöskentely ei usein vaadi koiralta hyvää fyysistä kuntoa (vaikka se onkin terveyden kannalta hyvä pitää kunnossa joka tapauksessa), joten se sopii erinomaisesti myös vanhoille koirille. Haistelu lisää hyvän olon hormojena, joten haisteluharrastuksen aloittaminen tai jatkaminen seniori-ikään asti toimii loistavasti hyvinvointia edistävänä. 

Hajutyöskentelyä kaikille

Saatoit ehkä jo lukea rivien välistä – hajutyöskentely siis sopii kaikille koirille. Koiran ikään, kokoon tai rotuun katsomatta. Tervetuloa mukaan lisäämään koirasi hyvinvointia haistellen!