Koulutus

Eläinkoulutusta sydämellä

Järjestän yksilöllistä koulutusta avuksi helpompaan arkeen ja erilaisiin harrastuslajeihin. Koulutustekniikat perustuvat tutkittuun tietoon. Koulutus koiralähtöisesti palkitsee niin lemmikkiä kuin omistajaakin. 

Tarjoan sekä valmiiksi paketoituja kursseja, yksityiskoulutusta, että räätälöityjä koulutuksia. Kurssit on jaoteltu eri teemojen tai ennakkotaitojen mukaan. Osaan pienryhmäkursseja sisältyy yksilölliset kotiharjoitteluohjeet sähköpostitse jokaisen kurssikerran jälkeen.

Koulutuksia räätälöidään yksilöllisten tarpeiden mukaan.
Koulutusta on tarjolla mm. seuraavissa aiheissa: pentukurssi, arjen taidot, rauhoittumisen taito, arkitottelevaisuus, naksutinkoulutus, esineilmaisu, esine-etsintä, jäljestyksen alkeet, jäljestyksen jatkokoulutus, kaupunkietsintä, henkilöetsintä, ohittaminen, NoseWork, hajuerottelu.

Varaa koulutus verkkokaupasta.  

Noudatan Suomen Eläintenkouluttajat ry:n eettisiä sääntöjä

Kurssit

Hajutyöskentely

Hajutyöskentelyssä tavoite on opettaa koira etsimään jotain tiettyä hajua tai hajuyhdistelmää. Hajutyöskentelyssä opetamme koiralle aktiivista ja järjestelmällistä etsimistä. Tavoitteena on saada koira työskentelemään motivoituneesti ja itsenäisesti, etsien hajun lähdettä. 

  • Lue lisää hajutyöskentelystä ja tutustu koulutuspolkuun täällä. 
  • Tällä hetkellä ei ole alkavia hajutyöskentelyn perusteet -kursseja. Ole yhteydessä, mikäli haluat ilmoittaa kiinnostuksesi jostain kurssista. 

Jäljestys

Jäljestyksessä koira seuraa ihmisen kävelemää hajujälkeä, johon on jätetty esineitä tai keppejä, jotka koiran tulisi löytää. Koira etsii maavainuisesti, eli kuono maan tasolla.

Kokeile jäljestystä -kurssipäivällä tutustutaan jäljestykseen haisteluharjoitusten, esineiden esittelyn sekä lyhyiden jälkien avulla. Kurssipäivä kestää noin 2 tuntia. 

Jäljestyksen alkeiskurssilla pureudutaan jäljestyksen alkeisiin aloittaen esineiden esittelyllä ja esineilmaisulla edeten erilaisten jälkien tekemiseen. Kurssi kestää 5 kertaa, joista 2 ensimmäistä pidetään sisätiloissa (esineet) ja 3 viimeistä ulkona. Koirat harjoittelevat yksi kerrallaan, joten kurssi soveltuu myös häiriöherkille. 

Esineilmaisukurssilla harjoittelemme erityisesti esineiden ilmaisua, mikä on tärkeä osa jäljestystä. Voit aloittaa jäljestysharrastuksen esineiden kautta, jolloin esineilmaisu on jo hallussa siinä vaiheessa, kun esineet viedään jäljelle. Esineilmaisukurssi sopii sekä ensimmäiseksi jäljestyskurssiksi, että esineilmaisuun syventymistä kaipaaville jäljestysharrastajille. 

Jäljestyksen jatkokurssilla jatketaan erilaisten jälkien harjoittelu edeten kulmien harjoitteluun, erilaisiin alustoihin sekä erilaisiin esineisiin. Jatkokurssilla edetään jokaisen koiran omaan tahtiin, joten voit osallistua useammalle jatkokurssille jatkaen siitä, mihin viimeksi jäimme. Jatkokurssi kestää 6-9 kertaa. 

Jälkiryhmässä harjoittelemme ihmisen jäljen seuraamista erilaisissa ympäristöissä. Ryhmässä harjoittelee eri tasoisia koirakoita aina vasta-alkajista edistyneempiin. Harjoitukset sovitetaan jokaisen koirakon osaamistasoon. Ryhmä harjoittelee koko kevät- ja syyskauden. 

Etsintä

Etsintä on hauska piiloleikki koiran kanssa, jossa koira pääsee käyttämään sen tärkeintä aistia - hajuaistia. Koira etsii piiloutuneita ihmisiä ilmassa leijuvien hajupartikkeleiden avulla. Koiralle ei anneta lähtöhajua piilotetusta henkilöstä, vaan koira opetetaan etsimään paikallaan olevan ihmisen haju ja seuraamaan sitä kohteeseen. Ihmisten etsintä sopii kaiken rotuisille ja ikäisille koirille, eikä ennakko-osaamista tarvita. 

Etsintäharrastuksessa yksi koira harjoittelee kerrallaan pääasiassa kytkettynä. Muiden koirien harjoitusten ajan oma koira odottaa autossa tai häkissä. Muut osallistujat toimivat toisten koirille löydettävinä, eli maalihenkilöinä.

Kokeile etsintää -kurssipäivällä tutustumme ihmisten etsimiseen. Aloitamme harjoitukset katsomalla, miten koirat suhtautuvat vieraisiin ihmisiin ja syövätkö ne muiden ihmisten antamaa ruokaa purkista. Tämän jälkeen teemme haisteluharjoitukset piilottamalla löydettävät ihmiset helppoihin piiloihin.

Etsintäryhmässä harjoittelemme ihmisen etsintää erilaisissa ympäristöissä, maalihenkilön kohtaamista sekä erilaisia piiloja. Ryhmässä harjoittelee eri tasoisia koirakoita aina vasta-alkajista edistyneempiin. Ryhmä harjoittelee koko kevät- ja syyskauden. Ryhmään voi tulla mukaan missä vaiheessa tahansa ja minkä tasoinen koirakko tahansa. 

Etsintäkurssilla opetamme koirille piilotetun henkilön kohtaamisen sekä kohteliaan löytökäytöksen. Koirat opetetaan haistelemaan ilmassa leijuvia hajupartikkeleita ja seuraamaan hajua löytääkseen piilotetun ihmisen. Kurssi sopii ensimmäiseksi etsintäkurssiksi.

Ilmaisukurssilla (ilmavainulla löydetty ihminen) opetamme koiralle löydetyn henkilön ilmaisun. Ilmaisu voi olla haukkuminen löydetyn henkilön luona, rullan ottaminen suuhun löydetyn luona ja rullan tuominen ohjaajalle tai jokin muu tapa, millä koira ilmoittaa löydöstä. Ilmaisutapa päätetään koirakohtaisesti. 

Rullailmaisun hybridikurssi

Rullailmaisun avulla koira kertoo ohjaajalle löytäneensä etsittävän henkilön. Tämän kurssin tarkoitus on kouluttaa rullailmaisu perusteellisesti.

Rullailmaisussa koira etsii ihmisiä rulla kaulassa. Kun koira on löytänyt henkilön, se nostaa kaulassa roikkuvan rullan suuhunsa ja vie sen ohjaajalle. Ohjaaja vastaanottaa rullan ja pyytää koiraa viemään ohjaajan löydetyn luokse. Rullailmaisua käytetään sekä pelastuskoirien etsintälajeissa, palveluskoiraliiton haussa sekä harrastuskoirien etsinnän ilmaisuna.

Kurssilla harjoittelemme rullailmaisun eri osakäytökset, joista valmis ketju koostuu. Viemme ketjun osat ärsykekontrolliin (vaikutehallintaan) ja ketjutamme suorituksen yhtenäiseksi.

Kurssi kestää yhteensä yhdeksän (9) viikkoa ja koostuu lähiopetuksesta, teoriasta ja omatoimiharjoituksista. 

Arjen taidot ja arkitottelevaisuus

Arjen taidot -kurssi antaa apuja ja ohjeita mukavamman arjen puolesta. Kurssilla harjoitellaan mm. luopumista, paikallaoloa, istumista, hoitotoimenpiteiden tekemistä, hyödyllisiä aktivointitemppuja sekä kohdetyöskentelyn alkeita. Arjen taidot vahvistaa sinun ja koirasi välistä suhdetta ja parantaa kontaktia. Kurssi kestää 5 kertaa ja sopii kaikille yli 3 kuukauden ikäisille koirille. Kurssille mahtuu 3 koirakkoa ja se pidetään sisätilassa. 

Arkitottelevaisuuskurssilla pääset harjoittelemaan arkitottelevaisuutta ryhmässä. Kurssilla harjoitellaan mm. luopumista, paikallaoloa, istumista, maahan menemistä sekä ohituksia. Arkitottelevaisuus vahvistaa sinun ja koirasi välistä suhdetta ja parantaa kontaktia. Kurssi kestää 5 kertaa ja sopii kaikille yli 3 kuukauden ikäisille koirille. Kurssille mahtuu 5 koirakkoa ja se pidetään ulkona.

  • Tällä hetkellä ei ole alkavia kursseja. Ole yhteydessä, mikäli haluat ilmoittaa kiinnostuksesi jostain kurssista. 

Tottelevaisuuskoulutus

Tottelevaisuuskoulutuksen perusteet
Tottelevaisuuskoulutuksen tavoitteena on iloinen, tottelevainen, onnellinen ja hyvinvoiva koira. Kurssi sopii kaiken ikäisille ja tasoisille koirakoille. Tottelevaisuuskoulutus ei ole totista pilkunviilausta, vaan hauskaa yhdessä tekemistä. Koulutus parantaa tottelevaisuutta myös arjessa.

"Koulutus opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle parempaa ymmärrystä koiran käyttäytymisestä ja oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Kurssin tavoitteena on myös lisätä tietoa koiran oppimiskyvystä sekä koulutuksen mahdollisuuksista parantaa koiran yhteiskuntakelpoisuutta." (Tottelevaisuuskokeen säännöt ja ohjeet, 1.1.2022)

Tottelevaisuuskoulutuksen perusteet -kurssilla harjoittelemme Tottelevaisuuskokeiden alokasluokan (ALO) liikkeiden osia, kuten paikallaolo, seuraaminen, maahanmeno liikkeestä ja luoksetulo, lisäksi opettelemme koiran palkkaamista ja rakennamme yhteistyötaitoja. Kurssi sopii myös sinulle, joka tähtäät BH-kokeeseen (palveluskoirien käyttäytymiskoe) tai Rally-Tokoon.

Tottelevaisuuskoulutuksen jatko-kurssilla jatkamme siitä, mihin perustekurssilla jäimme. Jatkamme perusteiden harjoittelua ja hiomme liikkeiden osista isompia kokonaisuuksia. 

Toko ALO-AVO -kurssilla tähtäin on tottelevaisuuskokeissa. Kurssin aikana harjoittelemme liikkeiden kokonaisuuksia, hiomme yksityiskohdat kuntoon sekä harjoittelemme erilaisia häiriöitä. Ennakko-osaaminen: arkitottelevaisuuskurssi, tottelevaisuuskoulutuksen perusteet tai jatkokurssi tai muu harrastekurssi. Kurssille mahtuu 4 koirakkoa ja se pidetään ulkona. 

  • Tällä hetkellä ei ole alkavia kursseja. Ole yhteydessä, mikäli haluat ilmoittaa kiinnostuksesi jostain kurssista. 

Yksityiskoulutus

Yksityiskoulutuksissa saat itse päättää harjoituksen teeman. Voimme harjoitella esimerkiksi hajutyöskentelyä, tottelevaisuusliikkeiden osia tai arjen taitoja, kuten hoitotoimenpiteiden tekemistä tai hihnakäytöstä. Voimme myös tehdä koiran lihasharjoitteita tai virikkeellistämistä.

Yksityiskoulutus sopii erinomaisesti esimerkiksi reaktiivisille, häiriöherkille tai aroille koirille, joille on parempi harjoitella omassa rauhassa. Yksityiskoulutus on myös hyvä vaihtoehto koirille, joille oman vuoron odottaminen on vielä haastavaa. Yksityiskoulutus sopii hyvin myös ryhmätilanteessa jännittävälle ohjaajalle, minkä lisäksi yksityiskoulutuksessa harjoitellaan juuri sitä asiaa, jota oman koiran kanssa haluaa harjoitella. 

Yksityiskoulutus tapahtuu joko koiran kotona, yrityksen tiloissa tai erikseen sovitussa paikassa.

Yksityiskoulutuksen hinta on 59 €/50 minuuttia (sis. matkakulut enintään 12 km päähän yrityksen osoitteesta. Muuten matkakorvaus on 0,55 €/km). Päiväajat klo 8-16 alennettuun hintaan 55 €/50 minuuttia. 

Voit myös varata 30 minuutin yksityiskoulutuksen hintaan 35 €/kerta. 30 minuutin yksityiskoulutukset pidetään aina yrityksen tiloissa osoitteessa Ekebyntie 39, Siuntio. 

Yksityiskurssi (4 kertaa):
135 € / 30 min / 4 kertaa (33,75 € / koira / kerta) 

Yksityiskoulutusajan voit myös varata yhdessä ystävän tai tuttavan kanssa. 

Yksityiskoulutus (1 kerta) kahdelle koiralle: 
30 € / koira / 45 minuuttia 
25 €/ koira / 30 minuuttia 

Yksityiskurssi  (4 kertaa) kahdelle koiralle: 
119 € / 45 min / 4 kertaa (29,75 € / koira / kerta) 

Kaikki hinnat sisältävät alv. 24 %. 

Varataksesi yksityiskoulutusta ota yhteyttä info@elainkoulutuslinnea.fi tai 041-533 8962.

Käytöshaasteet

Käytöshaasteiden hoitamisessa perehdymme koiran hyvinvointiin ja omistajan arjen kannalta haastaviin käytöksiin. Käytöshaasteet hoidetaan yksityiskoulutuksina, jolloin perehdymme käytöshaasteen syihin ja rakennamme yksilöllisen hoitosuunnitelman. On tärkeää edetä koirakohtaisesti koiran hyvinvointi huomioiden, minkä takia käytöshaasteita ei hoideta etänä tai ryhmäkoulutuksina.

Käytöshaasteiden hoidossa huomioimme koiran hyvinvoinnin kokonaisvaltaisesti ja selvitämme, mitkä tekijät kuormittavat koiraa sen arjessa ja minkälaisia toimia voimme ottaa käyttöön koiran yleisen hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Käytöshaasteiksi luetaan muun muassa erilaiset ohitushaasteet, yksinolo-ongelmat, pelkotilat ja liiallinen kiihtyneisyys tai hermostuneisuus. 

Käytöshaasteiden hoito aloitetaan ensitapaamisella, johon sisältyy 1,5-2h mittainen lähitapaaminen sekä kirjallinen hoitosuunnitelma ennakkokyselyn ja tapaamisen pohjalta. Lähitapaamisen aikana käymme haastattelun lisäksi läpi myös käytännössä erilaisia koulutusmenetelmiä käytösongelman hoitamiseen. Kirjalliseen hoitosuunnitelmaan listataan tapaamisen aikana keskustellut toimet.

Joissain tapauksissa pelkkä ensitapaaminen riittää antamaan ohjaajalle työkaluja käytöshaasteen hoitamiseen, mutta toisinaan ongelman hoitaminen vaatii jatkokäyntejä. 

Ensitapaaminen 1,5-2 h 
Päiväajat (klo 8-16) 140 €
Ilta-ajat (klo 16-21) 150 €

Jatkokäynnit 50 min
Päiväajat (klo 8-16) 55 €
Ilta-ajat (klo 16-21) 59 €

Hinnat sisältävät matkakulut enintään 12 km päähän yrityksen osoitteesta. Muutoin matkakorvaus on 0,55 €/km.

Kaikki hinnat sisältävät alv. 24 %.  

Varataksesi käytöshaasteen ensitapaamisen ota yhteyttä info@elainkoulutuslinnea.fi tai 041-533 8962. 

Koulutustila
Ekebyntie 39, Siuntio

Koulutustila on kooltaan 29 m2. Pohjana on kokolattiamatto. 

Tilassa on iso peili, TOKO-tarvikkeet, sekä hajuerottelu- ja muita koulutustarvikkeita.

Koulutustilan lämpötila on noin +21 astetta. 

Koulutustila tarjoaa mahdollisuuden yksityiskohtaisen työskentelyn tarkkaan huomiointiin.

Koulutustila sijaitsee lähellä Siuntion ja Kirkkonummen rajaa ja kantatietä 51.